Farfar kan selv
februar 14, 2022

Livskvalitet i høj alder

By Kristina

Din farfar er et kært menneske. Han er gammel. Måske omkring 90 år. Han har sine skavanker og bestemt, også sine meninger om tingene. En af hans skavanker er, at han ikke husker så godt. Han har også lidt problemer med balancen. Det er faktisk sket, at han er faldet et par gange her i de sidste måneders tid. Men ud over det, så fungerer han glimrende. Både fysisk og psykisk. Han går lange ture hver dag. Hans motto er stadigvæk, at der er en sund sjæl i en sund krop. Så den daglige gåtur skal han altså have. Du har dog opdaget, at han er ret irriteret på den rollator, som han købte for nogle år siden. Den er beregnet til udendørs brug, men han glemmer den og tager sin stok med sig i stedet for.

En god stok er bedre

Når du har spurgt ham om, hvorfor han ikke bruger rollatoren, får du et svar, der fortæller dig, at han synes, den begrænser hans bevægelighed. Han kan fx ikke gå på den smalle sti i skoven, der ligger et par km fra huset. Du har derfor besluttet, at du ikke skal give ham en ny rollator i fødselsdagsgave i år. Det var ellers noget du og din partner var blevet enige om. I stedet har du været inde på et site for at kigge efter luksusstokke i træ – altså spadserestokke. Du har da også fundet én, som du synes, er flot – og den er ikke billig. Det er ikke en helt almindelig stok. Du har også – i hemmelighed – været ude og måle hans stok, så du kan købe luksusstokken i det rigtige mål til ham. Du vil gerne gøre det så godt for ham som muligt. Alligevel, så synes du ikke, at du er helt tilfreds med fødselsdagsgaven. Du vil gerne give ham noget mere – og noget, han bliver glad for.

Han har sine meninger

Nu er det sådan, at han har sine meninger – og hvis der bliver talt om politik, ja så forsøger du altid at få samtalen drejet væk fra det emne. Det er nemlig et emne, som kan gøre din farfar meget ophidset. Og det ved du, at han helst skal undgå. Derfor er du også begyndt at tænke på, om han måske har brug for nogle af de hjælpemidler, der findes til mennesker, der lider af nervøsitet. Din farfar kan jo blive urolig i ny og næ. Du ved det. Du siger det bare ikke højt. Han har demens. I mild grad. Men du ved også, at det er en sygdom, som udvikler sig. Hvad kan du gøre for ham? Hvad kan du give ham, som måske vil bevirke, at hans hverdag bliver lidt nemmere?

Måske hjælp med demens

Jeg vil anbefale, at du kigger på en af de mange demenspakker, der findes. De indeholder ofte hjælpemidler, der kan berolige en urolig person. Eller de indeholder hjælpemidler, så de kan huske at tage den nødvendige medicin til tiden hver dag. Der er mange muligheder med en demenspakke.

Du kan få små og store demenspakker. Du kan få en særligt sammensat demenspakke, der indeholder produkter, der sigter på at hjælpe netop din farfar.

Disclaimer