februar 4, 2020

Fugtstyret ventilation?

By Kristina

Det regner. Og det har det gjort i en måned nu. Vi er godt trætte af regnen og kunne sagtens bruge nogle få timers sol. Bare en lille times tid med sol ville gøre meget godt for humøret her i familien. Vi har dog ikke nogen grund til at være bekymrede, eller sure for den sags skyld. Men regnen minder os meget om det syn, vi blev mødt af, da vi kom hjem fra vinterferie sidste år. Kælderen stod under vand. Der var vand op til knæene. Oversvømmelsen var forsaget af meget voldsomme regnbyger, som var faldet i dagene, hvor vi var væk. Kloakvandet var steget, og på et tidspunkt blev presset så stort, at et af vores vandrør sprang, og vandet fossede ud i kælderen.

Store ødelæggelser

Mange af de ting, som vi havde opbevaret dernede, var fuldstændigt ødelagt. Bl.a. nogle gamle, fine møbler fra klunketiden, som jeg har arvet fra min tipoldefar. For slet ikke at tale om skaden på væggene og selve kældergulvet.

Det var bestemt ikke en sjov oplevelse. Faktisk var det en omkostningsfuld oplevelse. Det var da dyrt at få skaderne repareret, men også følelsesmæssigt var det omkostningsfuldt at skulle smide mange ting, som vi holdt af ud.

Jeg kan fortælle om oplevelsen med lidt selvironi i stemmen i dag, fordi vi er kommet videre siden da. Vi har da garderet os: Vi har fået sat vandalarmer op i kælderen. Én af dem kan advare os via Wifi, så vi ved, hvad vi skal, og kan gøre, hvis vi ikke er hjemme. De andre bipper, så vi kan høre dem, når vi er derhjemme. Jeg har fundet alle alarmerne – og i øvrigt også en del andet VVS-grej på internettet. Det var en dag, hvor jeg kedede mig og surfede rundt.

VVS billigt på nettet

Så søgte jeg på billig VVS online og fandt alarmerne. Så lidt ved et tilfælde kan man sige. Men et heldigt tilfælde.
Det er rart, at vi har fået de alarmer, men alligevel, så vækker regnen de dårlige minder. Som fx nu, hvor regnen bare siler ned.
Jeg går ned i kælderen for at tjekke, om der er batterier på alle vandalarmerne. Det er der. Jeg tænder også for ventilatorerne, vi også fik sat op. De kan trække ret meget fugt ud af kælderrummet.

Det var i øvrigt ikke så svært at få alarmerne sat op. Jeg gjorde det selv, ligesom jeg også selv satte fugtstyrede ventilatorer op øverst oppe under kælderens loft.

Placering af alarmerne

Det sværeste var et beslutte sig for, hvor alarmerne skulle sættes: Skjult inde i et skab bag en reol, eller synligt.
Da jeg havde besluttet mig for, hvor de skulle sættes op, var det faktisk ikke mere end få timers arbejde. Så det blev klaret på en søndag formiddag, hvor det i øvrigt øsregnede. Så jeg hyggede mig nede i kælderen med at få tjekket, at alle rør er intakte, at deres fatninger og pakninger er sikre, at alle installationer er sikre få sat alarmer op og i øvrigt også få ryddet op i nogle af de kasser, vi har stående dernede.

Disclaimer