oktober 22, 2015

Sådan skifter du dine vinduesviskere på bilen

By kasper

Kører du rundt med en slidt vinduesvisker, kan det nemt gå ud over dine bilruder. Dårligt monterede eller ødelagte vinduesviskere kan nemt komme til at lægge for meget tryk på dine ruder, og derved bliver bilens ruder hurtigt ødelagt.

Hvorfor skal jeg skifte vinduesviskere?

En slidt vinduesvisker er værdiløs og kan med tiden være med til at nedslide forruden. Gummiet på din bils vinduesviskere vil langsomt nedbrydes pga. de skiftende vejrforhold i Danmark, og med tiden vil det forårsage, at viskerbladene smuldrer, vibrerer og hviner langsomt henover ruden. Ofte kan småskader såsom stenslag og revner også skubbe gummiet af viskerbladet, hvilket efterlader bilens rude med baner af både vand og snavs.

Hvor kan jeg købe nye vinduesviskere?

Man kan købe nye viskerblade mange forskellige steder, lige fra tankstationer, større supermarkeder og autoudstyrsforhandlere. Hvis du vælger at købe vinduesviskere i god kvalitet kan viskerne som sagt ofte holde i to sæsoner. Der er stor forskel på dyre og billige viskere. Man kan ikke umiddelbart se forskel på billige og dyre viskere, men i holdbarhed og generel ydeevne, adskiller de to sig meget, og det kan nemt være gavnligt at ofre pengene på et par ordentlige viskere. Som regel kan man faktisk få vinduesviskere i den bedste kvalitet til den laveste pris hos forskellige webshops frem for at købe viskerne i en fysisk butik.

Skift af viskerblade

En udskiftning af din bils vinduesviskere tager sjældent mere en 5 minutter, hvis du har styr på, hvordan det skal gøres. Inden du skifter dine viskerblade, bør du først vaske dem meget grundigt, for det kan være, at de bare er snavsede, og der derfor sidder snavs, der generer viskernes virkning betydeligt i længden. Du skal herefter være opmærksom på, hvilket system viskerne er sat fast til bilen med – her kan du evt. tjekke den servicebog, der følger med til bilen. Afhængigt af, om du har en gammel eller ny bil, skal udskiftning af viskere ske på to forskellige måder:

Udskiftning af vinduesviskere på gamle biler:

 • Løft viskerarmen manuelt op
 • Hiv vinduesviskeren af – du skal evt. bruge en skruetrækker til øvelsen
 • Monter den nye vinduesvisker
 • Vinduesviskeren skubbes manuelt på plads på ruden

Udskiftning af vinduesviskere på gamle biler:

 • Start med at tjekke din bils servicehåndbold – nyere biler er lidt mere specielle at skifte viskerarm på end gamle
 • Mens bilen er slukket, tænder du vinduesviskerne
 • Drej evt. nøglen rundt, uden at du tænder motoren
 • Vinduesviskerarmen skulle gerne stritte ud i luften af sig selv, efter at bilen er tændt
 • Pil vinduesviskerne af ved at vippe vinduesviskerne, og så skulle de gerne hoppe af uden besvær
 • Sæt de nye vinduesviskere på, og drej den ned som den gamle vinduesvisker – ikke drej selve armen ned!
 • Når du slukker vinduesviskerne, hoppe vinduesviskerarmen ned, og de nye vinduesviskere er monteret
Disclaimer